“Grootste G-voetbaltornooi in de provincie Antwerpen”

Wilfried De Leus, organisator van voetbaltornooi voor mensen met een beperking

De twaalfde editie van het G-voetbaltornooi in Mechelen was een groot succes. Zondag 24 april kwamen 36 G-teams, goed voor zo’n 400 spelers met een mentale of fysieke beperking, naar het jeugdcomplex van KV Mechelen. Ondanks het wisselvallige weer beleefden de spelers een dag vol voetbalplezier.

“Het tornooi vindt al voor de twaalfde keer plaats”, zegt Wilfried De Leus, één van de organisatoren. “Sinds elf edities is het een buurlandentornooi omdat er ook ploegen uit Nederland aanwezig zijn.” Enkele grote namen als Club Brugge en SK Lierse zakten ook af naar Mechelen.

ja9.jpg
Wilfried De Leus richtte de G-werking van KV Mechelen op voor enkele voetballende supporters.

Naast algemeen coördinator is De Leus ook de oprichter van de G-werking, die verbonden is aan eersteklasser KV Mechelen. “We zijn in 2004 gestart met de G-ploeg. Het idee is ontstaan vanuit de supportersclub voor andersvaliden, Yellow Red Army on Wheels.” Op de eerste training stonden zes spelers paraat: supporters die geïnteresseerd waren om zelf te spelen.

mech3
De G-ploeg van Club Brugge aan het werk.

De ploegen zijn gemengd: zowel volwassenen als kinderen, jongens als meisjes kunnen in hetzelfde team spelen. “We doen een niveaubepaling bij de spelers. Ze worden gerangschikt qua niveau, niet qua leeftijd of geslacht. In Kortrijk is er wel een aparte
G-voetbalploeg voor vrouwen.”

Steun KV Mechelen

Moederclub KV Mechelen steunt de G-werking, zowel op logistiek vlak als bij het beschikbaar stellen van terreinen. De vrijwilligers organiseren het tornooi wel op eigen kracht. En met succes. “Door de jaren heen is het gegroeid. Ons eerste tornooi, voor het een buurlandentornooi was, was in 2005. Toen hadden we 19 teams. Vandaag mogen we zeggen dat het het grootste tornooi is van de provincie Antwerpen.” Voor de gelegenheid kwamen zes professionele scheidsrechters gratis fluiten. Eén team belde af, maar de organisatie ving dat op door een ploeg van trainers een match te laten spelen.

mech2
Een speler van KV Mechelen laat een blessure verzorgen.

G-voetbal is voetbal voor personen met een mentale of fysieke beperking. De spelregels zijn vergelijkbaar met die van het reguliere voetbal. Wel geldt de buitenspelregel niet en de inworp hoeft niet op de verplichte manier genomen te worden. Er zijn maar zeven veldspelers. Het spelveld is kleiner, ongeveer de helft van een voetbalterrein. Ook de doelen hebben een kleiner formaat.

Iedereen winnaar

Opmerkelijk aan het G-voetbaltornooi is dat er op het einde geen winnaar is. Of beter gezegd: iedereen is de winnaar. “Elke speler krijgt een medaille. Er is ook geen beker voor de beste speler van het tornooi.” De spelvreugde staat centraal. “Daar gaat het om: de jongens het plezier geven van te kunnen voetballen”, besluit Wilfried De Leus.

mech1
G-voetbal is voetbal voor personen met een mentale of fysieke beperking.

 

Foto’s: Alexander Vanhalst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s